שמנים ארומתיים מצמחי ארץ ישראל
בשמנים אתריים מצויים חומרים כימיים הקיימים בצמח המשרתים את מטרת האיזון והריפוי.
בעולם המודרני אנו מאבדים את האיזון כתוצאה מזיהום האוויר, איכות המזון שאנו אוכלים, המתח
והעייפות וכאן יש אפשרות ליהנות מהאיכויות שהשמנים מציעים לנו.
השימוש בשמנים חייב להיות מבוקר ובמנות קטנות שכן בעזרת תהליך הזיקוק בטיפה אחת מצויה
האיכות המלאה של הצמח.
שמנים ארומתיים היו בשימוש בעולם העתיק ובבית המקדש, השמן הארומתי שימש לטקסים, לריפוי,
קוסמטיקה, תעשיית הבישום, סבונים ועיסויים. מהמוכר לנו מהמקורות הם המור והלבונה.
כיום יש הכרה מחודשת בעולם הצמחים, כצמחי מרפא, תבלין והמיצויים שמספקים את התמצית
של הצמח הלא הוא השמן הארומתי. ההכרה בשמנים אלו גוברת והם כלי עבודה של מטפלים
ברפואה המשלימה, בבתי חולים, מרפאים, לתרפיסטים, לעיסויים, לטיפול בילדים במצבים של
קשיי נשימה, עיכול, בעיות קשב וריכוז, הרגעה וכן בתעשיית הקוסמטיקה, המזון והסבונים.
לראשונה בארץ, החל מחקר בנוגע להתאמת גידול הצמחים בצמיחה מבוקרת, לשם הפקת השמן
הארומתי. המחקר החל בנווה יער בשיתוף הפקולטה לחקלאות באוניברסיטה העברית בנושא
שמנים אתריים, המחקר שיפר ופיתח את יכולת הגידול וההפקה של שמנים איכותיים וטהורים ביותר.
הפקת השמנים נשענת על תוצאות המחקר, ובהתאמת הצמחים לאקלים ולתפוקה של הצמח.
בכל אזור בעולם ישנם צמחים המשמשים את האוכלוסייה המקומית ומאפשרים את הריפוי והחיזוק.
הצמחים הארץ ישראלים ידועים כבעלי כוח ריפוי ששימש את המרפאים בכל הזמנים.
שמנים ארומתיים הינם תמציות המכילות תרכובות נדיפות של הצמח, ולכל צמח יש את התרכובות
המיוחדות שבאופן טבעי תפקידן להגן על הצמח מצד אחד ומצד שני למשוך חרקים לצורך האבקה
או לדחות מזיקים.
השמנים הארומתיים מופקים מחלקים שונים של הצמח, החל מהעלים, הפרח, הגבעול או השורשים.
השמנים המופקים מאופיינים בריח דומיננטי ובעלי סגולות ריפוי.
השמנים הארומתיים אינם נמסים במים, אולם הם נמסים טוב באלכוהול, ומתמזגים בקלות
בשמנים בסיסיים כמו שמן שקדים, שומשום, חוחובה, זרעי ענבים, חמניות, זית, גלעיני משמש
וגלעיני אפרסק, אבוקדו.
השמן האתרי נדיף, תכונה זו מאפשרת לקולטני הריח לספוג לתוכם את המרכיבים המאפיינים של
כל צמח, ועל כן חשובה מאוד ההקפדה על איכות השמן.
השמן האתרי מטפל בכל הגוף, הצמח ממנו מופק השמן מכין את החומרים הכימיים הדרושים לגוף
על מנת להתאזן ולהבריא. למשל צמחים המכילים פלבואידים ופלבונואידים, מרכיבים אלה חשובים
ביותר מבחינה ביולוגית ויש להם השפעה מעדנת ומועילה על התהליכים הפיזיולוגיים של הלב,
כלי הדם, הכבד, המערכת החיסונית, רקמת החיבור, הבלוטות, הכליות, מערכת השרירים, העצבים,
הנשימה. למעשה כל מערכות הגוף עשויות להפיק תועלת מהצמחים המכילים פלבואידים ופלבונואידים.
הימצאות מרכיבים אלה בצמח מדגישה את חשיבות השימוש בצמחים בכלל, צמחי מרפא אשר
נאכלים הן כתבלין והן בחליטה או כשמן, וצמחים אחרים המשמשים לאכילה בלבד, כמו ירקות טריים
למיניהם ופירות חשובים לבריאות תקינה ולחילוף חומרים מאוזן. השימוש בצמחי מרפא, פירות וירקות
מעשיר את הדם, מחזק את המערכת החיסונית, מזין ומחזק את מערכת העצבים ואת יתר המערכות.
שמוש בשמנים:
עיסוי
רצוי להשתמש בשמן נשא כמו, שמן שקדים, זית, שומשום, חוחובה, אבוקדו, זרעי ענבים, ולכל 2 כפות שמן בסיס יש להוסיף 4-5 טיפות שמן ארומתי ולעסות את הגוף. (ניתן לשלב 2-3 סוגי שמנים ארומתיים ומכל סוג 2-3 טיפות)
אמבט או ספא
למלא אמבט במים בטמפרטורה רצויה, להוסיף 2 כפות מלח ים או מלח ים המלח, להוסיף 2-3 סוגי שמן ארומתי, כמו לוונדר, עשב לימון, גרניום.(טוב להרגעה ואיזון) אין לשהות במים יותר מרבע שעה, רצוי לנוח לפחות שעה לאחר הטבילה באמבט.
אמבט לרגליים
למלא בקערה מים בטמפרטורה הרצויה, להוסיף כף מלח גם או מלח ים המלח, ולהוסיף 4-5 טיפות שמן ארומתי לפי הצורך.
טיפול בהרפס
שמן מליסה יעיל ביותר לטיפול בהרפס, יש לשים מעט שמן ישירות על האזור הנגוע.
לשימוש במבער
ניתן לשלב 2-3 סוגי שמן במבער, בחלק העליון של המבער נשים מים ונציב את המבער בחדר בהתאם לצרכים.